Webapplicaties installeren op alle apparaten met een browser? Push notificaties versturen bij nieuws en aanbiedingen? Software gebruiken bij een slechte of geen actieve internetverbinding? Het is allemaal mogelijk met Progressive Web Apps of kortweg PWA’s. De term zegt u nu misschien nog niets, maar dat gaat snel veranderen. In deze blogpost leest u waarom.

Progressive Web Apps, PWA’s in het kort, zijn het best te beschrijven als geavanceerde websites of webapplicaties welke zich gedragen als geïnstalleerde software (of app). Een combinatie van verschillende gangbare webtechnologieën – denk aan HTML, CSS, Javascript – stelt u in staat om content dynamisch weer te geven binnen de webapplicatie met de beleving van een geïnstalleerde applicatie. Doordat alles draait op de gangbare webtechnieken werken PWA’s binnen nagenoeg alle browsers en besturingssystemen én apparaten.

Zelfs wanneer u geen internetverbinding heeft functioneren PWA’s door de inzet van zogenaamde service workers. Deze zorgen ervoor dat wanneer u wél een actieve verbinding heeft data wordt opgeslagen (gecached) om te benutten wanneer deze niet ingeladen kan worden. Doordat deze bestanden op uw apparaat worden opgeslagen is de website of webapplicatie tevens een stuk sneller in gebruik. Het zal aanvoelen alsof deze is geïnstalleerd. Wanneer u weer online bent wordt data gesynchroniseerd en de app in kwestie automatisch bijgewerkt; een PWA is zodoende altijd up-to-date zonder handmatige actie van de eindgebruiker.

installeer een PWA op android

Een PWA installeren op een smartphone is ontzettend gemakkelijk en vindt plaats in de browser.

De belangrijkste voordelen:
– De user experience en mogelijkheden van een native app.
– Één ontwikkelteam voor alle platformen en devices
– Niet gebonden aan de app of play store (en de regels daarvan!).
– Altijd up-to-date door het gebruik van service workers.
– Interfaces worden ook geladen bij slechte internetverbindingen.
– Te installeren op elk apparaat met een browser (app-like feel).
– Veilig door het gebruik van HTTPS verbindingen.
– Gemakkelijk te delen via de URL van de webapplicatie.

Doordat een app niet langer hoeft te voldoen aan ingewikkelde regels en keuringsprocessen van onder andere Apple en Google zijn veel app ontwikkelaars en exploitanten erg blij met de komst van Progressive Web Apps. Regels zoals het moeten afstaan van een deel van elke betaling binnen de app op Apple’s iOS zijn binnen het PWA tijdperk verleden tijd evenals torenhoge ontwikkelkosten doordat ieder platform haar eigen programmeertaal heeft. Het lijkt dus een win-win situatie voor ontwikkelaar, afnemer en eindgebruiker terwijl Apple met lege handen komt te staan. Op dit gebied moet Apple zich dus zeker zorgen maken en doet zij er waarschijnlijk erg slim aan om PWA’s ook toe te staan binnen de App Store zodat zij haar regels toch nog kan toepassen en de kwaliteit van deze apps en daarmee het iOS ecosysteem bewaakt.

Het verschil tussen een PWA en een Native App is niet te zien.

Het verschil tussen een PWA en een Native App is niet te zien.

Het zal u niet verbazen dat grote namen zoals ‘The New York Times’ en ‘Twitter’ reeds PWA’s hebben gelanceerd. In Nederland zijn slechts weinig PWA’s actief ten tijde van schrijven. Een PWA welke ITeaal heeft gelanceerd in Nederland en België is die van Perswijn. Deze PWA stelt abonnee’s van dit wijnvakblad in staat om het magazine op elk denkbaar apparaat te lezen (van desktop tot smartphone) zelfs wanneer zij offline zijn. Tevens kan Perswijn Push Notifications uitsturen naar haar lezers en zijn zodoende nieuwe advertentiemogelijkheden gecreëerd.

Zo kan het dus ook!

En nu we toch uw aandacht hebben; Neem gerust even contact met ons op! Dan zullen wij ervoor zorgen dat ook uw (potentiële) klanten versteld zullen staan van uw online uitingen.

Onze contactgegevens

ITeaal – IT Idealisten
Eerste Stationsstraat 185
2712HG te Zoetermeer

T: +31 (0) 71 – 569 0220
E: contact@ITeaal.nl